Yhteinen ehtoollisjuhla

Tuomasmessu on yhdessä valmisteltu ja vietetty ehtoollisjuhla. Tampereella sitä vietetään Aleksanterin kirkossa noin kolmen viikon välein. Tuomasmessu on Tampereen ev.lut. seurakuntien yhteistä toimintaa, mutta messussa käy paljon väkeä myös Tampereen ulkopuolelta.

liturgi ja avustajat


Tuomasmessussa on tilaa hyvinkin erilaisille ihmisille; eri-ikäisille ja eri tavalla uskoville, etsiville ja löytäneille, murheellisille ja riemuitseville. Meidän kaikkien sisimmässä elää kaipuu ehyeen elämään, kaipuu kotiin Jumalan yhteyteen.

Messu on myös monivivahteinen kokonaisuus. Siinä vuorottelevat harras hiljaisuus ja riemulaulut, keskittynyt kuunteleminen ja liikkeellä olo, oma yksityinen mietiskely ja yhteinen ilo. Tuomasmessussa on kulkueen juhlallisuutta ja rukouskynttilöiden tuiketta. Tämä kaikki monimuotoisuus ja kauneus palvelee hengellistä elämäämme ja hoitaa meitä kokonaisina ihmisinä.
 
Tärkeä osa messua on erityinen rukouksen aika, jolloin kukin voi rukoilla haluamallaan tavalla. Silloin messuvieras voi myös liikkua kirkkosalissa rukousvaelluksella seinustoille rakennettujen rukousalttarien äärellä.


pääsiäismessussa 2013 lauletaan


Saat tulla Tuomasmessuun täysin sellaisena kuin olet. Siellä ei odoteta mitään "oikeaa" käyttäytymistä. Ehtoollisen viettoonkin on helppo liittyä. Sitä jaetaan eri puolilla kirkkoa ja se nautitaan seisten. Ehtoollinen on suuri salaisuus, Pyhä ateria. Tuomasmessussa se on kuin pyhiinvaeltajien yhteinen tankkaushetki.


Tuomasmessuun voit tulla kaikkien elämäsi asioiden kanssa. Siellä on tilaa myös arjen kysymyksille ja vaikeuksille. Olemme kutsutut jakamaan elämämme taakkoja toistemme kanssa. Rukousalttareille voit jättää oman esirukouspyyntösi, voit keskustella siihen varautuneen valkopukuisen palvelijan kanssa. Rippi-isä ja -äiti ovat tavattavissa omissa huoneissaan jo tuntia ennen messun alkua ja he palvelevat ehtoollisen viettoon asti.


ikoni ja pikaritTuomasmessut ovat aina hieman eri näköisiä toteuttajiensa mukaan. Messua on valmistelemassa ja toteuttamassa aina erilainen joukko seurakuntalaisia yhdessä pappien kanssa. Yhden Tuomasmessun palvelutehtävissä on yli 50 ihmistä useissa erilaisissa tehtävissä. Mukaan voi ilmoittautua esimerkiksi messujen jälkeen kirkossa sekä näiden nettisivujen kautta.

Messussa laulettavat Tuomas-laulut ovat tärkeä osa messun kokonaisuutta. Ne ovat innostavia uudentyyppisiä hengellisiä lauluja, joissa on sekä hiljaisen mietiskeleviä että riemukkaita ja rytmikkäitä. Laulua johtaa Tuomas-kuoro ja -orkesteri, ja seurakunta laulaa voimakkaasti mukana.