Messuterveisiä

Tuhkakeskiviikon Tuomasmessu

Keskiviikkona 14.2. vietetään arki-iltana Tuomasmessua, kun on tuhkakeskiviikko. Mutta mikä se tuhkakeskiviikko oikein on? Tätä mietitään Aleksanterin kirkossa teemalla Katumus - Paasto - Ristin Tie.

Useimmille suomalaisille laskiaissunnuntai ja -tiistai ovat tuttuja, sen sijaan ainakin monelle maallikolle voi olla hämärämpää mikä tuhkakeskiviikko on. Tuhkakeskiviikko on heti laskiaistiistain jälkeen ja se aloittaa 40 päivää kestävän paastonajan.

 

- Itselleni tuhkakeskiviikon Tuomasmessu on ollut viime vuosina tärkeä ja olen aina pyrkinyt osallistumaan siihen, sanoo tämänvuotisen tuhkamessun kokoaja Hannu Hahto. Se on erilainen Tuomasmessu kuin normaali sunnuntain messu. Se on viikolla ja se on lyhyempi ja karsitumpi, karumpikin, päivän luonteen mukaisesti.

 

- Tuhkakeskiviikko on eräänlainen paastonajan lähtölaukaus, joka johdattaa meitä ajattelemaan Jeesuksen tietä myöhemmin keväällä siintävää pääsiäistä kohti. Monet tällöin ovat paaston merkiksi valmiita luopumaan jostain, näin itsekin, mutta tärkeintä on kuitenkin paastonajan matkan henkinen puoli: katumus, mietiskely ja rukous.

 

- Itselleni tuhkakeskiviikosta tulee aina jotenkin mieleen myös David Bowien vanha kappale Ashes to ashes. Vaikka se ei aiheeltaan tuhkakeskiviikkoon liitykään, kappaleen nimi perustuu anglikaanisen hautajaiskaavan lauseeseen "Earth to earth, ashes to ashes, dust to dust". Tämä taas perustuu mm. 1. Mooseksen kirjan kertomukseen kuinka Jumala loi ihmisen maan tomusta. Samassa kirjassa Aabraham sanoi rohjenneensa puhua Herralleen, vaikka onkin "tomu ja tuhka".

 

Tuhkakeskiviikon messussa liturgina toimii Riikka Sydänmaa, musiikista vastaa Anu Neuvonen ja saarnan pitää Hannu Ruuskanen. Viime vuonna tuhkakeskiviikko osui keskelle hiihtolomaa, tänä vuonna taas ystävänpäivälle, ja niinpä saarnaaja Hannu pohtiikin saarnassaan ystävyyden merkitystä: Millainen ystävä sinä haluaisit olla?

 

Tuhkakeskiviikon messua vietetään Aleksanterin kirkossa 14.2. klo 19-20. Ota ystäväsikin mukaan!


Palaa otsikoihin